ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

English Language
Αρχική Σελίδα
Σκοπός του Ινστιτούτου
Προγράμματα
Δελτίο Τύπου
Τουρισμός
Διαμονή
Φαγητό και Ποτό
Γενικές Πληροφορίες
Πολιτισμός
Παραλίες
Εκκλησίες / Μοναστήρια
Εναλλακτικές Διακοπές
Χρήσιμες Πληροφορίες
Δήμοι Πηλίου
Κατάλογος
Εκδηλώσεις
Σεμινάρια
Επικοινωνία
Πολιτική Απορρήτου
Πολιτική Cookie


Προγράμματα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΡΝΑΛΗΣ
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


Ο σκοπός του προγράμματος Βάρναλης συνίσταται σε:


Προβολή του Πηλίου σε όλο τον κόσμο.
Γνωριμία των εκπαιδευομένων με τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό (εκκλησίες-μοναστήρια του Πηλίου), τα ήθη, έθιμα και η τόνωση του θρησκευτικού τουρισμού.
Δυνατότητα των συμμετεχόντων να κάνουν δωρεάν διακοπές στο Πήλιο σε συνδυασμό με την εκπαίδευση.
Τόνωση της τουριστικής ανάπτυξης του Πηλίου που είναι και ένας από τους στόχους του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου
Οι επισκέπτες του προγράμματος θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές και διαφημιστές του Πηλίου διότι θα γνωρίσουν από κοντά τη φιλοξενία των κατοίκων του Πηλίου, την κουλτούρα και τις πηλιορείτικες γεύσεις.
Διάδοση του εθελοντισμού.


ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Το πρόγραμμα Βάρναλης έχει ορμητήριο τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου που βρίσκονται στο Νότιο Πήλιο και συγκεκριμένα στο Δήμο Αργαλαστής με πρωτεύουσα την κωμόπολη της Αργαλαστής. Δραστηριοποιείται ως εξής:                                                                  
Nότιο Πήλιο: χωριά των Δήμων Αργαλαστής, Σηπιάδος, και Κοινότητα Τρικερίου.
Κεντρικό Πήλιο: Δήμοι Μηλεών, Αφετών, Αρτέμιδας, Αγριάς, Ιωλκού, Πορταριάς και Κοινότητας Μακρινίτσας.
Aνατολικό Πήλιο: Δήμος Ζαγοράς, Μουρεσίου και στην Κοινότητα Κεραμιδίου.
Επίσης μέρος του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Σκιάθου.

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το πρόγραμμα Βάρναλης απευθύνεται  σε μαθητές σχολείων, γυμνασίων, λυκείων και σε φοιτητές ηλικίας από 10 έως 30 ετών από όλες τις χώρες του κόσμου. Επίσης σε μητροπόλεις (κατηχητικά και σχολεία), μη κερδοσκοπικές, μη κυβερνητικές εταιρείες, σε πολιτιστικούς συλλόγους, σε συλλόγους του απόδημου ελληνισμού και σε διάφορους άλλους οργανισμούς. Για ανήλικα παιδιά χρειάζεται έγγραφη συγκατάθεση των γονιών του ή απαραίτητα ένας συνοδός.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα Βάρναλης πραγματοποιείται για πρώτη φορά το 2010, από 10/4/2010 έως 30/6/2010 και από 1/9/2010  έως 30/11/2010. Από το έτος 2011 από 1/3/2011 έως 30/6/2011 και από 1/9/2011 έως 30/11/2011. Ας σημειωθεί ότι η ισχύς του προγράμματος είναι μέχρι το 2015.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια από επτά έως και δεκατέσσερις ημέρες και μπορεί να παραταθεί κατόπιν ειδικής συνεννόησης. Η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι καθημερινά 9.00 – 13.00 και 18.00-21.00. Το Σάββατο και η Κυριακή είναι ημέρες ελεύθερες για εκδρομές και άλλες δραστηριότητες.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα Βάρναλης χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου, από χορηγούς και οικονομική ενίσχυση από Δήμους και άλλους οργανισμούς.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η οικονομική συμμετοχή στο πρόγραμμα Βάρναλη είναι 250 ευρώ τα 7 άτομα για μία εβδομάδα. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για την ασφάλιση των συμμετεχόντων. Τα χρήματα κατατίθενται στο λογαριασμό του Ινστιτούτου ταυτόχρονα με την κατάθεση της αίτησης συμμετοχής και σε τυχόν ακύρωση της εκπαίδευσης με πρωτοβουλία των αιτούντων δεν γίνεται επιστροφή των χρημάτων εκτός και εάν η ακύρωση γίνει ένα μήνα πριν την άφιξη. Ο αριθμός λογαριασμού είναι IBAN GR 29 0110 2010 0000 2012 9625 008 Κωδ.swift –BIC  ETHNGRAA Εθνική Τράπεζα στο όνομα: Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου.


ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί:
 1. Διαμονή σε καταλύματα(τετράκλινα δωμάτια με κουκέτες)  ή σχολεία ή σκηνές.
 2. Καθαριότητα μία φορά ημερησίως των χώρων εκπαίδευσης και εστίασης.
 3. Διατροφή – μόνο τα υλικά παρασκευής. Η προετοιμασία του φαγητού γίνεται από τους συμμετέχοντες με την επίβλεψη εκπροσώπου του Ινστιτούτου. Κατ’αυτόν τον τρόπο οι εκπαιδευόμενοι δραστηριοποιούνται στην προετοιμασία του γεύματος και μαθαίνουν παράλληλα για διαβιώνουν μόνοι τους.
Όλα τα υλικά διατροφής είναι βιολογικά ή από αγνά παραδοσιακά προϊόντα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το ωράριο προγράμματος και εκπαίδευσης τηρείται αυστηρά.
Η εκπαίδευση αφορά στους παρακάτω τομείς:
 1. Περιβαλλοντική εκπαίδευση.
 2. Εκπαίδευση και συμμετοχή στις εργασίες του νεοιδρυθέντος πάρκου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης  «MONOΠΑΤΙΑ – ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ».
 3. Εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
 4. Εκμάθηση ελληνικών χορών και ελληνικής μουσικής.
 5. Εκπαίδευση στη Βιολογική Γεωργία.
 6. Εκπαίδευση στους Βιολογικούς Ελαιώνες.
 7. Εκπαίδευση στα Βιολογικά Αμπέλια.
 8. Εκπαίδευση στα Βιολογικά Μήλα.
 9. Εκπαίδευση στα Μανιτάρια Τρούφα.
 10. Εκδρομές στις γύρω περιοχές του Πηλίου και επισκέψεις στα μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια, εκκλησίες, παραλίες και άλλα αξιοθέατα.
 11. Διαλέξεις για την ιστορία του Πηλίου – προβολή ταινιών κ.λ.π.
 12. Διάλεξη για τον ποιητή Κώστα Βάρναλη.
 13. Εκπαίδευση στη διάνοιξη παλιών μονοπατιών και καθαρισμό των ακτών.
 14. Περίπατοι στο δάσος για τη μελέτη της φύσης (λουλούδια, βότανα, ζώα, πουλιά, έντομα, γεφύρια, βρύσες, νερόμυλοι, παραλίες).
 15. Γνωριμία με τα άλογα, ιππασία.
 16. Εκπαίδευση σε παραδοσιακά επαγγέλματα.
 17. Εκπαίδευση στην εξερεύνηση του βυθού της θάλασσας και καθαρισμός αυτής. Θαλάσσια σπορ.
 18. Περιπολίες σε δάση για πρόληψη πυρκαγιών.
 19. Αθλητική εκπαίδευση.
 20. Εκπαίδευση σε ελαιοτριβεία, βιοτεχνίες ελαιών, οινοποιεία, βιοτεχνίες παραδοσιακών γλυκών κ.α.
 21. Εκπαίδευση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου σκι κ.λ.π.
Για κάθε ομάδα  θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα που θα κοινοποιείται μετά την άφιξή των εκπαιδευομένων.

ΩΡΑΡΙΟ
Το ωράριο της εκπαίδευσης είναι αυστηρό όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα και δεν επιδέχεται καμία αλλαγή στις ώρες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι εκπαιδευόμενοι συνηθίζουν στην ακρίβεια του χρόνου.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΔΗ
Υπάρχει ειδικός χώρος όπου οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να πλένουν και να σιδερώνουν τα ρούχα τους κατόπιν συνεννόησης με τον υπεύθυνο του προγράμματος στον ελεύθερο χρόνο τους.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Η καθαριότητα των χώρων διαβίωσης, υγιεινής, εκπαίδευσης γίνεται μία φορά την ημέρα από συνεργείο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου και στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την καθαριότητα του χώρου τους.


ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ
Τα έξοδα μετακίνησης από τις χώρες των εκπαιδευομένων αλλά και οι εσωτερικές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος επιβαρύνουν το φορέα που συμμετέχει στην εκπαίδευση.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Για να συμμετέχει ένας φορέας στο πρόγραμμα πρέπει να υποβάλλει ειδική αίτηση τουλάχιστον είκοσι ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος και εφόσον επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου για τον προσδιορισμό ημερομηνίας. Μαζί με την αίτηση υποβάλλεται κατάσταση συμμετεχόντων με το ονοματεπώνυμό τους, πατρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας και το τηλέφωνό τους , σταθερό και κινητό.

Για τις χώρες που χρειάζεται Βίζα η αίτηση πρέπει να γίνεται δύο μήνες πριν για να μπορούμε να επικοινωνούμε με το προξενείο για τη χορήγησή της.

ΔΙΑΒΙΩΣΗ
Η διαβίωση των εκπαιδευομένων γίνεται σε καταλύματα, τετράκλινα δωμάτια με κουκέτες ή σχολεία ή σκηνές. Υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίας, τουαλέτες με ζεστό και κρύο νερό.

Σε συνεννόηση με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να μείνουν σε ξενοδοχεία ή σε τουριστικά καταλύματα, που θα αναλάβουν τη σίτισή τους. Το κόστος των καταλυμάτων αυτών θα επιβαρύνει τους ίδιους και θα προκαταβάλλεται δέκα ημέρες πριν την άφιξή τους.

Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης και των άλλων δραστηριοτήτων οι εκπαιδευόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μπλουζάκια του προγράμματος που θα χορηγούνται από το Ινστιτούτο.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Εκτός από τις ολιγόωρες εκδρομές στο Πήλιο που περιλαμβάνονται στην εκπαίδευση προβλέπεται προαιρετικά ολοήμερη  - επίσκεψη στα μοναστήρια των Μετεώρων.

Για όσους μείνουν δεκατέσσερις ημέρες υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί  προαιρετικά και μία διήμερη εκδρομή στο Άγιο Όρος. Το κόστος για την εκδρομή των Μετεώρων είναι 50 ευρώ το άτομο ενώ για το Άγιο Όρος είναι 100 ευρώ το άτομο.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Ανά επτά άτομα υποχρεωτικά θα συμμετέχει ένας συνοδός καθώς και ο οδηγός του λεωφορείου εκτός αν χρησιμοποιήσουν Ι.Χ. αυτοκίνητα.

ΓΛΩΣΣΑ
Το  πρόγραμμα Βάρναλης διδάσκεται για τους Έλληνες στην Ελληνική Γλώσσα και για τους αλλοδαπούς στην Αγγλική γλώσσα και όπου υπάρχει δυνατότητα στη μητρική γλώσσα των συμμετεχόντων.


ΕΝΤΥΠΑ
Όλα τα έντυπα και βοηθήματα που θα χρησιμοποιηθούν  είναι για τους Έλληνες στην Ελληνική Γλώσσα και για τους αλλοδαπούς στην Αγγλική γλώσσα και όπου υπάρχει δυνατότητα στη μητρική γλώσσα των συμμετεχόντων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Οι εκπαιδευτές του προγράμματος είναι εθελοντές και είναι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ιερείς, δικηγόροι, δημοσιογράφοι κάθε ειδικότητας καθώς επίσης και άτομα που γνωρίζουν το αντικείμενο της εκπαίδευσης.

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Κάθε Κυριακή υπάρχει ευχέρεια, εάν επιθυμούν οι εκπαιδευόμενοι, να επισκέπτονται μοναστήρια και εκκλησίες από τις 8.30 έως τις 10.30 για να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία. Μετά τη Θεία Λειτουργία θα προσφέρεται ελληνικός καφές.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Μετά το πέρας του προγράμματος στον καθένα που θα συμμετέχει θα δίδεται ειδική βεβαίωση παρακολούθησης του προγράμματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προϋπηρεσία – εμπειρία.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Πριν την άφιξη υπογράφεται σύμβαση μεταξύ των δύο μερών όπου συμφωνούνται από κοινού όλες οι υποχρεώσεις των δύο μερών.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι ασφαλισμένοι με προσωπικό συμβόλαιο σε ασφαλιστική  εταιρεία κατά  τη διάρκεια παραμονής  και εκπαίδευσής τους στην Ελλάδα.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η επικοινωνία του προγράμματος γίνεται μέσω του e-mail: pilioinsvarnalis@gmail.com
Περισσότερες πληροφορίες για το Πήλιο στο www.pilio.net www.pilio.tv   www.peliononline.gr


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΗΛΙΟΥ
Πήλιο - Μαγνησία - Θεσσαλία
Κιν: ( + 30 ) 6932 222440
Fax: ( + 30 ) 24230 54330
Email: pilioins@otenet.gr
© 2006-2008 Web Design Greece by Around Greece Hotels - Greek Islands


eXTReMe Tracker