ΝΕΕΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ

English Language
Αρχική Σελίδα
Σκοπός του Ινστιτούτου
Προγράμματα
Δελτίο Τύπου
Τουρισμός
Διαμονή
Φαγητό και Ποτό
Γενικές Πληροφορίες
Πολιτισμός
Παραλίες
Εκκλησίες / Μοναστήρια
Εναλλακτικές Διακοπές
Χρήσιμες Πληροφορίες
Δήμοι Πηλίου
Κατάλογος
Εκδηλώσεις
Σεμινάρια
Επικοινωνία
Πολιτική Απορρήτου
Πολιτική Cookie


ΝΕΕΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΣΠΗΛΑΙΩΝ
ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ
ΑΠΌ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΗΛΙΟΥ


Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΗΛΙΟΥ, σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΣΕ) της Αθήνας, πραγματοποίησαν δύο αποστολές στην περιοχή του Ν. Πηλίου και συγκεκριμένα στους Δήμους Αργαλαστής, Σηπιάδας, Μηλεών κυρίως, με σκοπό την ανακάλυψη και εξερεύνηση νέων σπηλαίων, σπηλαιο-βαράθρων και λοιπών καρστικών μορφών.

Οι έρευνες αυτές, έγιναν μετά από αντίστοιχες άδειες που δόθηκαν από την ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ – ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ του Υπουργείου Πολιτισμού, τα Σαββατοκύριακα: 23-24 Μαϊου και 14-15 Ιουνίου 2008 αντίστοιχα.
ΝΕΕΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ
Στην πρώτη έρευνα (23-24/5/2008), συμμετείχαν οι σπηλαιολόγοι – μέλη της ΕΣΕ:
Γιώργος Αβτζής,
Ολιβιέ Καντερλί,
Νίκος Λελούδας και,
Ελίζα Χατζηχαραλάμπους,

Κατά την διάρκειά της και, με μόνιμο και πανταχού παρόντα και εμψυχωτή (!) τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κύριο Στέργιο Παπαϊωάννου, και οδηγό τον, πάντα πρόθυμο, ποιμένα κύριο Γιάννη Κανταράκη, εξερευνήθηκαν τα παρακάτω:
 • Σπηλαιο-βάραθρο, δηλαδή κατακόρυφο σπήλαιο – φυσικό πηγάδι, στην θέση ΓΟΥΒΑ στην περιοχή Βράχος, ή, Παπαγιάννη του Δήμου Αργαλαστής.

  Στο συγκεκριμένο σπηλαιοβάραθρο κατέβηκαν όλοι οι σπηλαιολόγοι και αποδείχθηκε ότι έχει κατακόρυφο βάθος 18-20 μέτρα.
  Στον πυθμένα του σχηματίζεται αίθουσα διαστάσεων 15 Χ 20 μέτρα, καλυμμένη από «κώνο» φερτών υλικών (μπάζων) που έχουν καταπέσει εκεί κατά τη διάρκεια χιλιάδων χρόνων.

  Ανάμεσα στα χώματα και τις πέτρες που κατακλύζουν τον πυθμένα, βρίσκονται και πολλά οστά από πρόβατα κλπ. Πιθανή συνέχεια του βαράθρου ανιχνεύθηκε ανάμεσα στα μπάζα της βορειοανατολικής άκρης του πυθμένα του, από όπου και διαφεύγουν τα νερά που, αλλιώς θα το κατέκλυζαν μετά από κάθε βροχόπτωση.

  Δυστυχώς, παρ’ όλες τις προσπάθειες των σπηλαιολόγων, κάθε περαιτέρω συνέχιση σπηλαιολογικής έρευνας εκεί είναι εντελώς αδύνατη, γιατί οι διαστάσεις της διαφυγής των νερών ανάμεσα στα φερτά υλικά, είναι της τάξης των 10-15 εκατοστών (!) και, αν αποφασισθεί η περαιτέρω έρευνα, θα χρειαστεί πολύ επίπονη και χρονοβόρα (εργασία ημερών) επιχείρηση απομάκρυνσης των φερτών υλικών από εκεί, με άγνωστο, φυσικά, αποτέλεσμα.

  Στα κάθετα τοιχώματα του σπηλαιο-βαράθρου, έχει σχηματισθεί κατά την διάρκεια της, από χιλιετίες, «ζωής» του αρκετά ογκώδης και όμορφος σταλακτιτικός διάκοσμος.


 • Σπήλαιο, με την ονομασία από τους ντόπιους «Βαθιά σπηλιά» στην περιοχή του χωριού Μηλίνα.
  Πρόκειται για μονόχωρο σπήλαιο, αποτελούμενο από μια -τεραστίων διαστάσεων- αίθουσα: 60 μέτρα μήκος Χ 30 πλάτος Χ 15-25 ύψος !

  Στην είσοδο του συγκεκριμένου σπηλαίου, υπάρχουν διαμορφωμένα χτισίματα από ξερολιθιές, πολύ επιμελημένης και άγνωστης εποχής κατασκευής, που χρησιμοποιούνταν, σύμφωνα με μαρτυρίες από κτηνοτρόφους, μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες.

  Κατά την γνώμη της σπηλαιολογικής ομάδας, το σπήλαιο αυτό, λόγω των διαστάσεων της μοναδικής του αίθουσας, αλλά και της εξαιρετικής ηχητικής που παρουσιάζει, είναι ιδανικό για την διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και άλλων παρεμφερών εκδηλώσεων, αφού φυσικά προηγηθούν οι αντίστοιχες μελέτες και άδειες των αρμόδιων φορέων του ΥΠ.ΠΟ.

  ( Σημ.: Λίγες ημέρες μετά το πέρας της αποστολής, οι σπηλαιολόγοι πληροφορήθηκαν από σχετικό άρθρο σε περιοδικό που ασχολείται με «ανεξήγητα φαινόμενα, αρχαία μυστήρια» κλπ, ότι, μερικούς μήνες πριν, το σπήλαιο είχε επισκεφθεί «ερευνητής» που το ταύτισε (;) με την μυθολογική (;) σπηλιά του Κένταυρου Χείρωνα.
  Οι σπηλαιολόγοι, δεν μπορούν να πάρουν θέση σ’ αυτή την εικασία, γιατί, τουλάχιστον οι ίδιοι, έχουν ερευνήσει τα προηγούμενα μόλις χρόνια, κάμποσες «σπηλιές του Κένταυρου Χείρωνα» (..!!), όπως, στις Μηλιές, στο Μούρεσι, αλλά και, στο Μαλάκι και αλλού στ Πήλιο ).


 • Σπήλαιο στην θέση Αγία Ευθυμία στο χωριό Λεφόκαστρο.
  Πρόκειται για σπήλαιο – πηγή νερού με μια εμφανή, προς το παρόν, αίθουσα καλυμμένη εξ ολοκλήρου από υφάλμυρο νερό (λόγω γειτνίασης και ίδιου υψομέτρου με την θάλασσα).

  Το σπήλαιο που, σημειωτέον, βρίσκεται μέσα σε ιδιωτική ιδιοκτησία, εκ πρώτης όψεως, δείχνει να έχει ικανοποιητική παροχή νερού από την ενδοχώρα, όπως επίσης και αρκετό σταλακτιτικό – σταλαγμιτικό διάκοσμο (σε μεγάλο βαθμό δυστυχώς κατεστραμμένο) καθώς και αποικία νυχτερίδων.

  Το συγκεκριμένο σπήλαιο – πηγή νερού, χρησιμοποιούνταν μέχρι, σχετικά, πρόσφατα από τους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής για το πότισμα των κοπαδιών τους.

  Επίσης, κατά πληροφορίες, για την ίδια σκοπό, χρησιμοποιείτο και από τις γερμανικές δυνάμεις κατά την διάρκεια της κατοχής. Για την πλήρη του έρευνα θα χρειαστεί η διενέργεια νέας αποστολής, τα μέλη της οποίας θα είναι εφοδιασμένα με πλήρη σπηλαιο-καταδυτικό εξοπλισμό, ώστε να καταστεί δυνατή η υποβρύχια εξερεύνησή του και μετά το ορατό μήκος και πλάτος της μοναδικής, προς το παρόν, αίθουσας – λίμνης του, της οποίας το βάθος κυμαίνεται από μισό έως 2-3 μέτρα.

  Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η σπηλαιοκατάδυση, αποτελεί την πλέον επικίνδυνη μορφή σπηλαιολογικής έρευνας και χρειάζεται λεπτομερέστατη οργάνωση και προετοιμασία από την ομάδα που θα την πραγματοποιήσει. Η ΕΣΕ, διαθέτει και έμπειρους σπηλαιοδύτες και, επιφυλάσσεται για την συγκεκριμένη έρευνα για τους φθινοπωρινούς μήνες, που η στάθμη των νερών θα βρίσκεται στο κατώτερο δυνατό σημείο.
ΝΕΕΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ
Στην δεύτερη έρευνα ( 14-15/6/2008), συμμετείχαν οι σπηλαιολόγοι της ΕΣΕ:

Γιώργος Αβτζής,
Νατάσσα Κατσέλη,
Νίκος Λελούδας,
Δημήτρης Χατζηλιάδης και,
Ελίζα Χατζηχαραλάμπους.

Κατά την διάρκειά της, εξερευνήθηκαν τα παρακάτω σπήλαια:

 • Πολύ μικρό σπήλαιο, στην θέση «Κυρίτση», σχεδόν στην κορυφή του λόφου που δεσπόζει επάνω από το χωριό Λεφόκαστρο.
  Δυστυχώς, το σπήλαιο αποδείχθηκε πολύ μικρό, και αναφέρεται από τις παραδόσεις των ντόπιων, μόνο σαν παρατηρητήριο πειρατών (;) κλπ, προφανώς λόγω της δεσπόζουσας θέσης του επάνω από τον κόλπο του Λεφόκαστρου.

 • Σπήλαιο, με την ονομασία «του Μίχου», στην περιοχή «Βαλανιδιές» Δήμου Αργαλαστής.
  Πρόκειται για σπήλαιο με μεγάλων διαστάσεων είσοδο (15 μέτρα μήκος Χ 10 ύψος), αλλά, με μικρό μήκος, είκοσι μέτρα περίπου.
  Στο εσωτερικό του υπάρχει σταλαγμιτικός διάκοσμος, που όμως, λόγω της παντελούς έλλειψης σταγονοροής τώρα, είναι «νεκρός».

 • Σπήλαιο με την ονομασία «Αρκουδότρυπα», κοντά στο χωριό Μετόχι.
  Είναι, και αυτό, ένα πολύ μικρό σπήλαιο (..παρά τις αντίθετες πληροφορίες – φημολογία..), στο οποίο οι σπηλαιολόγοι μπήκαν έρποντας για να βρουν το τέλος του, μόλις 6-7 μέτρα μετά.

 • Σπήλαιο, κοντά στα Καλά Νερά, Δήμου Μηλεών.
  Το συγκεκριμένο σπήλαιο, βρίσκεται στη μέση, σχεδόν, εντελώς κατακόρυφης πλαγιάς φαραγγιού ύψους 50 μέτρων περίπου και, η προσέγγιση στην είσοδό του, πραγματοποιήθηκε με σκοινιά, με την ίδια τεχνική που χρησιμοποιείται στην σπηλαιολογία για την κατάβαση στα σπηλαιο-βάραθρα, από την κορυφή της αντίστοιχης πλαγιάς και κάτω από αρκετά δύσκολες συνθήκες.

Μετά από επίπονη, αλλά και επίμονη (!) προσπάθεια, περισσότερο λόγω του γεγονότος ότι, ήταν δύσκολος ο εντοπισμός του ακριβούς σημείου στην κορυφή της πλαγιάς από το οποίο θα γινόταν η τεχνική κατάβαση με σκοινιά, το σπήλαιο ερευνήθηκε πλήρως και αποδείχθηκε, και αυτό μικρών διαστάσεων αποτελούμενο από μια μικρή αίθουσα, μήκους δέκα μέτρων.
Στην όλη προσπάθεια εντοπισμού και καθόδου για την εξερεύνηση του παραπάνω σπηλαίου, σημαντική ήταν και η βοήθεια της Βολιώτισσας τοπογράφου Μαρίας Κορδελούλη.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου Στέργιος Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα τρία σπήλαια που έχουν ενδιαφέρον και για το σκοπό αυτό στον προϋπολογισμό του 2009 θα προβλεφθούν τα ανάλογα χρήματα.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο σε όλο το Νότιο Πήλιο.
Μετά το τέλος των ερευνών θα εκδοθεί βιβλίο-οδηγός με όλα τα σπήλαια και φωτογραφίες, με διαδρομές για να μπορούν να τα επισκέπτονται οι τουρίστες.ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΗΛΙΟΥ
Πήλιο - Μαγνησία - Θεσσαλία
Κιν: ( + 30 ) 6932 222440
Fax: ( + 30 ) 24230 54330
Email: pilioins@otenet.gr
© 2006-2018 - The Pelion Institute


eXTReMe Tracker